FRIA Curacao

Klik op de foto's voor een grotere weergave!

Bij Curacao Beverage Bottling Company (CBBC), vinden wij het belangrijk dat jij jouw Fria moment in een schone omgeving beleeft, daarom gaan wij bewust met het milieu om. Dat doen we door de invloed van onze activiteiten op het milieu actief te beperken. Zo hebben we een bewust waterbeleid waardoor we zo zuinig mogelijk omgaan met water.  

Milieubeleid

CBBC  heeft een milieubeleid opgesteld. Dit beleid begint haar vruchten af te werpen. Zo wordt een groot deel van haar afval hergebruikt, zoals haar flessen, kratten, blikjes, karton, banden, metalen et cetera. Ook krijgen alle betrokken medewerkers trainingen over hoe wij op een verantwoorde manier met het milieu om dienen te gaan.

Ook zijn we actief op het gebied van recycling voor consumenten. Op verschillende plaatsen op Curaçao kan je je lege blikjes en PET flessen inleveren. Voor meer informatie over recycling kun je contact opnemen met Greenforce op telefoonnummer +5999 528-1064 ofvia e-mail. Geen recycle bin in de buurt? Gooi dan altijd je lege flesje in de vuilnisbak. 

Als Coca-Cola bottelaar, volgt CBBC het beleid van The Coca-Cola Company door met haar productie rekening te houden met de milieu-impact. CBBC onderneemt alle mogelijke stappen om milieuvervuiling te minimaliseren of te voorkomen.

CBBC is toegewijd om te blijven voldoen aan de relevante milieu wet- en regelgeving en zal haar activiteiten uitvoeren op een manier die is ontworpen om het milieu en de mensen te beschermen. Daartoe hebben wij een systeem geïmplementeerd (KORE). Dit systeem is een afspiegeling van het internationale milieumanagement systeem, de ISO14001.

CBBC richt zich met name op de volgende zes belangrijkste milieu-uitdagingen:

  • verminderen van waterverbruik;
  • verminderen van energieverbruik;
  • verminderen van afval en het beheer van afval;
  • beheer van gevaarlijke stoffen;
  • beheer en controle van het milieubeleid van haar leveranciers 
  • transport management

Al deze aspecten zijn een integraal onderdeel geworden van onze bedrijfsplanning en besluitvormingsprocessen.

Afvalwaterzuivering

Vanaf 24 februari 2011 is de afvalwaterzuiveringsinstallatie in werking gesteld.  Hierdoor wordt ons afvalwater milieuvriendelijk verwerkt. CBBC is trots dat zij een van de eerste fabrieken op Curacao is, die haar afvalwater zuivert.

De installatie bestaat uit een buffertank (1), een water verzamelaar met een capaciteit van 6 kubieke meter. Deze tank vangt al het water op dat tijdens het proces van Fria maken gebruikt wordt. Deze buizen lopen overal onder de grond –zelfs in de magazijnen zijn deze aangebracht. Zie figuur 1. Dit toont het uitzicht van bovenaf.

Vanuit deze buffertank wordt het water automatisch gepompt in de afvalwater opslagtank (2).

Deze opslagtank heeft een capaciteit van 50 kubieke meter. Wanneer deze tank gevuld is tot 40 m3, dan wordt het water getransporteerd (3) naar het gemaal.

Dit gemaal wordt het 'Amstel Gemaal" genoemd, omdat het op het terrein van de voormalige Amstel Brouwerij staat (zie foto's 3 en 4). De fabriek heeft hiervoor buizen ónder de Rijkseenheid Blvd getrokken, om bij dit gemaal te komen. Vanaf dit punt neemt de overheid het over, de afdeling Openbare Werken (bekent als DOW). Vanaf dit gemaal wordt het water met behulp van zwaartekracht en druk afgevoerd naar de waterzuiveringfabriek in Klein Kwartier, waar de zuivering van het water wordt uitgevoerd in overeenstemming met
internationale normen. Een zicht op het ‘Water Treatment Plant’ is te zien in foto's 5 en 6.

Dit water wordt vervolgens weer gebruikt voor commercieel gebruik in de toeristische sector (irrigatie landschapsarchitectuur hotels en golfbanen) en de agrarische sector (landbouw, tuinbouw). Dus het is "Double-Green": het afvalwater wordt op een milieuvriendelijke wijze afgevoerd. niet meer in de zee geloosd, én wordt óók nog eens gebruikt om planten water te geven, om zo Curaçao nóg groener te maken!

Sustainability Cup 

Bij CBBC zijn ze heel trots: In augustus 2012 heeft CBBC een hele hoge onderscheiding gekregen van The Coca-Cola Company. CBBC is de winnaar geworden van de “Coca-Cola Sustainability Cup”. Van alle bottelaars in de regio is de fabriek op Curaçao als allerbeste uit de bus gekomen wanneer het gaat om het verlagen van hun ‘carbon foot print’. Dit houdt in dat zij als het meest milieuvriendelijke fabriek van de regio geëerd zijn met deze prijs. En dat is toch wel een hele mooie prestatie.